MENU
NL
FR
EN
DE

Brandwerend afdichten van doorvoeren

Openingen in wanden en plafonds vormen een grote bedreiging voor het verspreiden van brand naar aangrenzende ruimtes. Volgens het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 met de basisnormen inzake de preventie van brand mogen doorvoeringen doorheen wanden van leidingen voor fluïda of voor elektriciteit de vereiste weerstand tegen brand van de bouwelementen niet nadelig beïnvloeden. Het brandwerend afdichten van dergelijke doorvoeren moet dus voldoen aan deze eisen waarbij de juiste afdichtingen dienen te worden gebruikt bij de verschillende soorten leidingen. Het afdichten van deze doorvoeren wordt dan ook vakkundig uitgevoerd door onze gespecialiseerde mensen. Na uitvoering van de werken worden deze dan ook verzegeld door het aanbrengen van een sticker.

Onze sticker brandveilige doorvoeringen

In GEEN GEVAL mag de doorvoer afgedicht worden met brandwerend PU-schuim, dit is een veel voorkomend probleem waarbij vele mensen denken de doorvoer eens snel af te dichten met brandwerend PU-schuim maar dat is FOUT, het brandwerend PU-schuim is in een mum van tijd weg bij brand.

FOUT
FOUT
FOUT

Doorvoeren correct afdichten is complex omdat de verschillende soorten doorvoeren of leidingen een andere techniek van afdichten vraagt wat dus enkel door gespecialiseerde mensen kan uitgevoerd worden.

Enkele voorbeelden van het brandwerend afdichten van doorvoeren.

  • Metalen leidingen zullen niet direct smelten maar zullen bij brand hoge temperaturen transporteren door de muur of het plafond waarbij naburige materialen in de andere ruimte kunnen ontvlammen om dit te vermijden dienen deze leidingen volgens bepaalde eisen afgedicht worden.
  • Kunstof leidingen zullen snel smelten en dus een opening laten in de muur of het plafond waardoor de hitte en de vlammen zich naar de ruimte ernaast kunnen verplaatsen, ook hier dienen deze leidingen volgens bepaalde eisen afgedicht worden, er moeten dus brandwerende manchetten geplaatst worden die de ontstane opening dichten tijdens de brand.
  • Elektrische kabels vatten vuur, deze leidingen dienen terug volgens bepaalde eisen afgedicht te worden, door het plaatsen van soepele stroken moet er voor gezorgd worden dat het vuur niet door de doorvoer heen kan.
  • Gaten, voegen en barsten dienen eveneens op een correcte manier brandwerend afgedicht te worden.
  • Het wordt helemaal complex als er in 1 opening verschillende soorten leidingen voorkomen en er een gecombineerde doorvoer ontstaat.

Het is een must om voldoende aandacht aan doorvoeren te besteden waardoor volgende problemen kunnen vermeden worden:

  • Alle technieken worden door dezelfde opening geduwd waardoor een correcte dichting niet meer mogelijk is.
  • Dichtingen worden vergeten waardoor opleveringen in het gedrang komen.
  • Foute technieken worden gebruikt waarna bij oplevering of keuring problemen ontstaan.

Het is wenselijk de doorvoeringen te inventariseren met eventueel foto’s in het post-interventiedossier. Op basis daarvan kan men achteraf nagaan of er wijzigingen aangebracht werden ten opzichte van de oorspronkelijke situatie.

 

 

Heeft u vragen aarzel niet en klik dan hier om meer informatie of een vrijblijvend gesprek aan te vragen!

 

WEVAHO BV - Lange Ambachtstraat 2 - 9860 Oosterzele, België
Tel: 09/362.82.66 - Gsm: 0475/91.21.32 - info@wevaho.be